12 Tanda Amaran Awal Sakit Jantung – jangan abaikan

Selalunya serangan sakit jantung tidak dijangkakan dari awal, mungkin kerana kurang pendedahan dan pengetahuan tentang tanda-tanda awal seseorang itu mengidap penyakit jantung.

Sebelum berlakunya serangan sakit jantung, tentu sudah ada tanda-tanda amaran yang menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dengan jantung seseorang itu. Oleh itu, tanda-tanda amaran awal ini jangan diabaikan sama sekali.

Berikut adalah 12 tanda amaran awal yang menunjukkan seseorang itu mungkin mengidap penyakit jantung…

12 Possible Heart Symptoms Never to Ignore

Don’t miss these 12 possible warning signs that something is amiss with your heart.

By David Freeman
Reviewed by Elizabeth Klodas, MD, FACC

Why is heart disease so deadly? One reason is that many people are slow to seek help when symptoms arise. Yes, someone gripped by sudden chest pain probably knows to call 911. But heart symptoms aren’t always intense or obvious, and they vary from person to person and according to gender.

Because it can be hard to make sense of heart symptoms, doctors warn against ignoring possible warning signs, toughing them out, waiting to see if they go away, or being quick to blame them on heartburn, muscle soreness, or other less serious, noncardiac causes. That’s especially true for men and people over 65, as well as for people with other cardiac risk factors, such as high cholesterol or blood pressure, obesity, smoking, diabetes, or a family history of heart disease.

“The more risk factors you have, the higher the likelihood that a symptom means something is going on with your heart,” says David Frid, MD, a cardiologist at the Cleveland Clinic. “People often don’t want to admit that they’re old enough or sick enough to have heart trouble. Putting off treatment for other medical problems might not be so bad, but a serious heart problem can mean sudden death. It’s better to go in and get it evaluated than to be dead.”

12 Possible Heart Symptoms Never to Ignore

Here are a dozen symptoms that may signal heart trouble.

1. Anxiety. Heart attack can cause intense anxiety or a fear of death. Heart attack survivors often talk about having experienced a sense of “impending doom.”

2. Chest discomfort. Pain in the chest is the classic symptom of heart attack, and “the No. 1 symptom that we typically look for,” says Jean C. McSweeney, PhD, RN, associate dean for research at the University of Arkansas for Medical Sciences College of Nursing in Little Rock and a pioneer in research on heart symptoms in women. But not all heart attacks cause chest pain, and chest pain can stem from ailments that have nothing to do with the heart.

Heart-related chest pain is often centered under the breastbone, perhaps a little to the left of center. The pain has been likened to “an elephant sitting on the chest,” but it can also be an uncomfortable sensation of pressure, squeezing, or fullness. “It’s not unusual for women to describe the pain as a minor ache,” McSweeney says. “Some women say the pain wasn’t bad enough even to take a Tylenol.”

Women, more so than men, can also experience a burning sensation in their chest, rather than a pressure or pain. “Sometimes people make the mistake that the pain comes from a stomach problem,” says Nieca Goldberg, MD, clinical associate professor of medicine at the NYU Langone Medical Center in New York City and another expert on women’s heart symptoms.

3. Cough. Persistent coughing or wheezing can be a symptom of heart failure — a result of fluid accumulation in the lungs. In some cases, people with heart failure cough up bloody phlegm.

4. Dizziness. Heart attacks can cause lightheadedness and loss of consciousness. So can potentially dangerous heart rhythm abnormalities known as arrhythmias.

5. Fatigue. Especially among women, unusual fatigue can occur during a heart attack as well as in the days and weeks leading up to one. And feeling tired all the time may be a symptom of heart failure.

Of course, you can also feel tired or fatigued for other reasons. How can you tell heart-related fatigue from other types of fatigue?

“If you don’t feel well and all the wind is knocked out of your sails, don’t try to figure it out on the Internet or from a book,” says Goldberg. “Wasting time is dangerous.”

6. Nausea or lack of appetite. It’s not uncommon for people to feel sick to their stomach or throw up during a heart attack. And abdominal swelling associated with heart failure can interfere with appetite.

7. Pain in other parts of the body. In many heart attacks, pain begins in the chest and spreads to the shoulders, arms, elbows, back, neck, jaw, or abdomen. But sometimes there is no chest pain — just pain in these other body areas. The pain might come and go.

Men having a heart attack often feel pain in the left arm. In women, the pain is more likely to be felt in both arms, or between the shoulder blades.

8. Rapid or irregular pulse. Doctors say that there’s nothing worrisome about an occasional skipped heartbeat. But a rapid or irregular pulse — especially when accompanied by weakness, dizziness, or shortness of breath — can be evidence of a heart attack, heart failure, or an arrhythmia. Left untreated, some arrhythmias can lead to stroke, heart failure, or sudden death.

9. Shortness of breath. People who feel winded at rest or with minimal exertion might have a pulmonary condition like asthma or chronic obstructive pulmonary disease (COPD). But breathlessness could also indicate a heart attack or heart failure.

“Sometimes people having a heart attack don’t have chest pressure or pain but feel extremely short of breath,” Goldberg says. “It’s like they’ve just run a marathon when they haven’t even moved.” During a heart attack, shortness of breath often accompanies chest discomfort, but it can also occur before or without chest discomfort.

10. Sweating. Breaking out in a cold sweat is a common symptom of heart attack. “You might just be sitting in a chair when all of a sudden you are really sweating like you had just worked out,” Frid says.

11. Swelling. Heart failure can cause fluid to accumulate in the body. This can cause swelling (often in the feet, ankles, legs, or abdomen) as well as sudden weight gain and sometimes a loss of appetite.

12. Weakness. In the days leading up to a heart attack, as well as during one, some people experience severe, unexplained weakness. “One woman told me it felt like she couldn’t hold a piece of paper between her fingers,” McSweeney says.

Source

About these ads

112 Responses

  1. Saya mempunyai simpton sakit dada, tgn kiri dan kanan kebas, smpi ke kaki…jantung terasa bergerak pantas, nafas pendek…

    Pergi klinik Doc cakap jantung semua ok..

    jadik perlu ker saya pergi check up di hospital..(dikhuatiri ada blocking)

    • Eloklah berjumpa dengan doktor pakar kerana ia lebih mengetahui. Kekadang doktor biasa di klinik ni tak boleh kesan sesuatu penyakit tu…

    • Jika saluran tersumbat cuba ambik omega guard shaklee.. Semulajadi, selamat, 100% daripada minyak ikan..bebas mekuri kerana telah disuling sebanyak 3 kali..Call/sms 0125706701

  2. saya kadang2 mengalami sukar utk bernafas..tapi ia tidak berpanjangan..malah adakalanya dada macam terkena cucuk

  3. saya mengalami kebas kebas ditangan kiri dan kanan kekadang hingga berpanjangan sepanjang hari. saya telah membuat pemeriksaan doktor dan X -ray tapi doktor kata saya ok

    • Mungkin ada pembaca lain yang tahu cara merawat saudara ini, kongsi-kongsikan di sini…

    • sy prnh mengalami spt saudara juga..smpai check up kt hospital x-ray segala jntung,paru2 dan saluran darah sya.doc cakap ok..saya sihat.sy hairan.sy tetap diri sya sakit.penghujungnya pegi perubatan islam.rupa2nya saya diganggu org asing dlm diri saya ini.kini alhamdulillah..saudara cubalah amalan perubatan islam.berjumpa ustaz ke….insyaAllah ada penyelesaiannya..

    • salam imran…klau anda ade kemusykilan…sila lah ke taNya Dr Malinda…

    • Kebas tangan dan kaki..mungkin disebabkan oleh kekurangan kalsium.. Boleh cuba osteomatrix shaklee.. Kalsium yg mempunyai vit d, magnesium, mangan, boron. Semulajadi, selamat, berkesan dan diuji secara klinikal mudah diserap dan berkesan… Oleh sebab ia jgk selamat bg yg ada batu karang..boleh call/sms 0125706701

  4. apabila berbuat sesuatu kerja, sy dapat rasa degupan jantung sy berdegup dgn pantas sekali seolah2 sprti br lepas berlari 100m walaupun ketika itu sy sedaya yg mungkin menenangkan diri..
    apakah ini jg termasuk dlm tanda2 sakit jantung?
    mohon pendapat tuan…

  5. Salam, good infoemation, saya minta izin untuk copy yer..tqvm.

  6. Salam. Tumpang tanya, saya ade sorang kawan. Die mengalami simptom2 seperti setiap kali makan, seolah2 makanan itu tersangkut di bahagian leher.bila check doktor katanya, tidak ade ape2. saya khuatiri die mempunyai penyakit jantung memandangkan die slalu sakit dada , letih, pening, tiada selera makan dan terasa ingin muntah2.

    • Saya rasa lebih baik jumpa doktor pakar, kalau doktor biasa mungkin tak dapat kesan. Dulu saya ada kawan yang selalu tersangkut bila makan, lepas itu disahkan tiroidnya telah membengkak dan terpaksa dibedah.

  7. Assalamualaikum;
    Ada tak sebarang cara/petua untuk ‘membersihkan’ saluran darah yang telah tersumbat?
    Terima kasih

    • Darah tersumbat disebabkan oleh timbunan kolesterol pada saluran darah. Oleh itu cuba kurangkan kandungan kolesterol dalam darah sama ada dengan mengambil makanan yang mengurangkan kolesterol seperti Omega-3, bawang putih, teh hijau, oat, atau ubat. Selain itu, rawatan detoks juga adalah baik untuk kesihatan badan.

    • berikan alamat e-mail azizah supaya saya dapat mengirimkan meklumat lanjut mengenai pembersih salur darah

      • salam, sy jg nk mnta tlg e-mel kan maklumat ttg alatan utk pembersih saluran darah di jantung. TQ

    • w.salam…ade fibre plan dr SHAKLEE…bisa membantu…untuk maklumat lanjut bleh email kt sye di roza.afn@gmail.com

  8. saya berumur 53 tahun, selalu saya suka bersedawa, dan rasa nak muntah, tapi tak muntah, kadang2 sebelah atas kiri dan kanan buah dada macam munucuk2, kadang sebelah kanan tepi buah dada terasa menuncuk2, kadang3 pening. bila saya sapu dengan minyak angin, terus saya bersedawa, apa jenis penyakit, saya selalu mengambil ujian darah, semua ok..

    • Mungkin banyak angin dalam badan kot? apa-apa pun buatlah pemeriksaan doktor pakar, mana tahu ada penyakit yang tersembunyi ke….

      • askum….saya selalu bersedawa dan selalu nk muntah,tp tak muntah….dekat dada kanan saya selalu mencucuk2..tp selalu kentuk klu letak miyak angin…ade tu…kalu sya berlari sampai jantung saya laju sgt…adelah 10 minit br berenti…apekah sakit jantung?????

      • salam zie lizie mohd…cntik nme tu… :)…emm…bnyk lendir dlm badan dn jga perjalanan darah tg x lancar…hati2 bila jntung berdengup laju…kemungkinan terdapat kolestrol didalam saluran darah ke jantung…saya sarankan buat pemeriksaan kolestrol awak…

  9. sy mengalami sakit dada n sukar bernafas serta tgn terasa sakit atau kebas.sy jgk hampir nk pitam atau pengsang.terima kasih n minta penjelasan

  10. berikan alamat e-mail zulhilmi supaya saya dapat kirimkan maklumat mengenai pembersih salur darah

  11. Salam. boleh tak tolong e-mailkan saya maklumat mengenai pembersih salur darah. Tq

  12. satu malam tiga minggu yg lalu,saya sedang tidur. saya terjaga dengan seluruh badan berpeluh.saya bangun dan minum air bercampur madu.OK

  13. saya seorang oku,yg tiada kemampuan untuk berjalan,baru-baru ni saya rasa sakit dada,kebanyakkn blaku sebelah kiri,saya tak gi check lagi takut2 kene tahan,sakit tu jadi bila saya tarik nafas,semalam saya makan ubat angin,kerana saya slalu sedawa,so lepas saya makan ubat angin tu alhamdulillah sakit dada tu berkurangan,cuma rasa sengal skit2 je,adakah saya terkene heart attck atau sekadar angin???&apakah senaman yg seswai untuk oku mcm saya ni???

  14. baru2 ni saya xboleh terima kejutan,xkisah lah kejutan kecil@besar…tiba2 dada saya sakit dan rasa nk pitam…rasa2nya kenapa ye?

    • Saya rasa sdri ada mengalami masalah jantung, eloklah dapatkan pemeriksaan dan rawatan doktor…

  15. ubat saluran jantung tersumbat

  16. Caranya:
    1. Cendawan hitam putih (kering) 45 gm
    2. Kurma China – 10 bj
    3. Halia – 8 hiris (tebal 2mm)
    4. Daging 60 gm
    Rebus dengan air 8 gelas menggunakan periok tanah sehingga tinggal 2 gelas.
    Minum pagi dengan perut kosong dan malam sebelum tidur selama 23 hari.

    nota: persediaan herba China

  17. mohon e-mail maklumat mengenai pembersih salur darah untuk informasi.

    terima kasih diucapkan

  18. salam, sy jg mnta tlg e-mel maklumat pembersih darah. TQ.

    • Bersama ini disertakan maklumat tentang pembersih saluran darah iaitu danshenplus capsule.. sila layari tasly.com.my .Ia merupakan satu satunya produk untuk membersih saluran darah . Produk ini mempunyai FDA, sijil halal dan berdaftar dengan kementerian kesihatan. Harap dpat Hubungi saya untuk mendapatkan product melalui email : yusoftasly@gmail.com.Terima kasih.Yusof yaacob

  19. great site. it is very important to look after the health of the human body. These signs of heart failure a very important to observe as warning signs for problems to come.

  20. salam…sejak akhir2 saya tak lalu mkn. kalau makan sikit jer dh rasa kenyang….rasa mcm ada benda tersangkut kt leher ni. Dan kaki serta tangan sering kebas, kiri dan kanan…..ada gejala penyakit jantung ker?

    thx..

    • Waalaikum salam,
      kenapa tak pergi buat pemeriksaan doktor, mungkin penyakit berkaitan jantung atau organ lain? Jangan dibiarkan lama-lama, nanti lagi bertambah mudharat.

    • salam…bnyk faktor…bkn hnya jntg…tp berkaitan dgn organ yg lain…dptkn rawatan…atau ke TaNya Dr Malinda…

  21. salam..umur sy 15thn berat bdn 45kg naik ke 48kg .sya dh hmpr sbln batuk tanpa henti dan tersekat-sekat batuk dan sukar utk brnfas,tak lalu nk mkn,nk tdo ssh apakan lagi bila nk lakukan aktiviti sukan krane sy olahragawati di skolah anggota bdn sy kdang2 berasa sprti ssh nk dgerakkan,wjah sy klihatan sprti lebam.adakah sy brpotensi mndpt pnyakit jantung??hrp dpt br pnjelasan..trme ksih..

    • Waalaikum salam,
      Kenapa dibiarkan, pergilah berjumpa doktor untuk dapatkan kepastian tentang penyakit sebenar yang dihidapi. Kemungkinan besar berkaitan jantung juga…

    • salam laila….dptkn rawatan di hospital…atau anda boleh bertanya di TaNya Dr Malinda…

  22. salam. baru baru ini, abang saya memandu tiba-tiba d terasa pitam dan
    terpaksa berhenti kereta. Peluh keluar banyak walaupun kereta air cond
    baju habis basah. Abang saya pernah di masukkan ke ICU disyaki
    liptorisis “kencing tikus”. Saya bimbang , kerana 2 , 3 hari kemudian
    kaki dia bengkak sebelah . boleh dpatkan penjelasan .

    terima kasih.

  23. [...] Posts 12 Tanda Amaran Awal Sakit Jantung – jangan abaikanTip penjagaan kulit bayiPenyakit kulit: Kurap Masalah kulit yang biasaKhasiat Cuka EpalMengenal [...]

  24. saya dari sabah..
    adakah apa yang saya alami ne tanda-tanda kena jantung?
    saya masih berumur 23 tahun..tp berapa minggu ne saya tak dapat bernafas dengan normal..dan hati saya rasa tak sedap dan berdebar macam ada yang tak kena..lepas tu panas terasa panas..

    • Jika rasa ada yang tidak kena, eloklah buat pemeriksaan doktor supaya penyakit boleh dikesan dari awal dan rawatan sesuai dapat dilakukan segera….

  25. apabila berjoging atau berbasikal saya kadang mengalami seolah bernafas tidak puas.Selepas berehat beberapa ketika saya akan terkentut atau buang angin seperti berlahak dan sebagainya.Lepas itu akan hilang rasa bernafas tidah\k puas tadi.Apakah tanda2 itu.

    • Boleh jadi angin atau tanda-tanda awal sakit jantung, tapi apa pun, buatlah pemeriksaan kesihatan secepat mungkin supaya tahu apa penyakit sebenarnya…

  26. selain dari 12 sign ni..dicadangkan supaya buat blood test kt klinik..check tahap kolestrol dlm badan. selaon tu kena jaga pengambilan kolestrol. jgn mkn kuning telur, santan, kepak ayam internal organ, seafood, kulit ayam, goreng2 mcm pisang goreng, cekodok pn takle dah..slow2 kena tinggal sume tu..dan kena rajin bersukan utk upkan kolestrol baik dlm badn..tq

  27. untuk penyakit2 diatas cuba amal meminum air safron .

  28. salam
    info tambahan
    sekarang banyak syarikat yang keluarkan produk berbagai untuk merawat penyakit2 utama.
    tapi semua ini berbalik pada cara hidup kita. ini yang mustahak
    memang kalau kita ikut piramid makanan dan amalkan makanan yang seimbang kita tidak perlu ambil makanan tambahan. tapi dalam masa setahun dua ini saya saya ada terbaca tentang radikal bebas. radikal bebas ialah suatu atom relatif yang tidak stabil yang elektronnya tidak berpasangan (1 atau lebih) di bahagian luar orbitnya. okay ini memerlukan penerangan yang lebar, tapi saya ringkaskan =)
    radikal bebas boleh menyebabkan penyakit seperti sakit jantung, diabetes, strok, barah, darah tinggi dan sebagainya dan hampir kesemua penyakit yang tersenarai disebabkan radikal bebas (kajian saintis baru-baru ini kalau tak percaya boleh google heee). okay apa yang menyebabkan radikal bebas terjadi. faktor terjadi radikal bebas contoh, asap rokok, uv ray, pencemaran udara, pemakanan yang mempunyai pengawet kimia, dan sebagainya. maksudnya kita tidak dapat elak radikal bebas in fact setelah dikaji badan kita diserang lebih daripada 40,000 jenis radikal bebas setiap hari!! dan inilah antara faktor mengapa banyak pesakit barah etc. yang umurnya makin menurun sedangkan pada setengah abad yang lalu ia hanya dihidap oleh orang pertengahan umur kerana sitem imune mereka yang makin lemah dan faktor usia/keturunan. dan bagi saya pengambilan supplement tidak perlu jika kita tidak diserang radikal bebas tetapi sebaliknya. dan banyak pakar kesihatan menyarankan kita mengambil produk anti oksida yang mempunya ORAC score yang tinggi. saya ada buat sikit review pasal ORAC score sbb saya kena buat thesis untuk subjek ini. klik url ni http://bit.ly/rNPvlg untuk lebih info, nnt panjang2 marah pula owner blog :P

    • Terima kasih banyak-banyak atas info yang diberi di sini. Diharap jika ada info tambahan silalah kongsi di sini untuk manfaat bersama….

  29. kadang2 gastrik @ banyak angin dlm badan blh juga menyebabkan rasa tak selesa pd dada & juga nafas x lawas. angin banyak dalam bdn & jantungkurang kuat untuk menolak angin ke atas menyebabkan rasa tak selesa pada dada. itu yg terjadi pd saya. dah jumpa pakar jantung, resultnya jantgung ok, tekanan darah ok.

    • Alhamdulillah masalah angin saja, bukannya masalah jantung. Terima kasih kerana berkongsi info.

    • Betul .sy pun cm tu jg if min mknn yg mnyebbkan angin akan rasa sakit dada n susah bernafas . Nk kongsi satu cerita ,baru 2 .ni ank sy umur 3 thn sakit perut ramai berguling 2 n menjerit 2, .bw jumpa DR pakar kanak2, diorang scan n ckp usus kecil masuk uses besar Perlu rwatn segera if lmbt usus bleh pecah kos rm1000 (masuk ubat melalui bawah ) if
      Xbjya perlu operation rm10k-rm15k. Trus .bw ank .ke hospital kerajaan bhgn kecemasan then diorg x ray n scan ok plak xde apa2.
      Esoknya dia sakit lg sy .bw jumpa bidan kg Di urutbuang angin ok smpai skrg. Alhmdulillah.
      Angin rupa2nya .

  30. kaki kiri saya terasa nyeri dan kebas kebas….saya telah disah kan ada kolestrol dan sedang makan ubat lovastatin….adakah tanda serangan jantung akan berlaku…..

    • Saudara perlu berhati-hati dan buat pemeriksaan doktor secepat mungkin supaya pasti apa masalah sebenarnya.

    • salam wan zakaria…jika anda tidak mengawal pemakanan anda serangan jantung akan berlaku…teruskan makan ubat…untuk yg terbaik sertakan dengan supplement yg boleh menurunkan paras kolestrol anda…jika anda berminat boleh email saye di roza.afn@gmail.com…atau beri email anda kepada saya…

  31. saya pernah mengalami sakit dada pada tengah malam…kadang2 sakit dada saya datang tiba2…saya buat pemeriksaan 3 kali ECG(pemeriksaan jantung)…d hospital dan di dapati tiada masalah…dan kadang2 batuk dan ada juga perasaan panik…apa masalh sebenarnya

    • Dah tengok paras kolesterol anda? cuba berjumpa dengan doktor pakar, mungkin ada penyakit lain yang tersembunyi yang tidak dapat dikesan oleh ECG.

      • dr pakar cardio cakap, ecg memang xleh detect kecuali kalau pernah kena attack jer. yg boleh detect adalah dgn stress test.

    • salam wahab…seeloknya buat pemeriksaan…cegah penyakit dengan mengambil supplement yang betul…untuk mkalumat lanjut boleh email sye di roza.afn@gmail.com…atau beri email anda kepada saya…

  32. ,salam 1 Malaysia sy mhu brkongsi info..msa mngandung,tngan knan n kri sringkali kbas hnggakn sy mnangis ksakitan.dktor mngatakn ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  33. saya mengalami high palpitation ,dahulu kalau terjadi ia mengambil masa l/kurang 10 minit tapi sekarang melebihi 1 jam dan saya pernah dimasukan ke hospital tapi tiada followup selepas itu..saya mengambil Omega fish oil dan cuka apple + madu..

    • Eloklah buat follow up dengan doktor di samping mengambil suplemen tersebut. Jangan dibiarkan begitu saja…

    • salam badr…anada kna teruskn follow up…itu pntg untuk mengetahui perkembangan seterusnya…selain dr mkn supplement anda harus menjalani pemeriksaan doktor…omega guard…fiber..itu semua untuk jntung…jika berminat boleh email sya di roza.afn@gmail.com…atau beri email anda pd sya…

  34. Asslmualaikum..Saya mengidap WPW syndrome (type A). Sekarang umur saya hampir 51 tahun. Kes saya pernah dirujuk ke IJN tahun 2002/2003 untuk pembedahan tapi saya memilih untuk makan ubat kerana takut buat pembedahan( pembedahan melalui saluran darah di bahagian peha guna laser) . Sekarang bila umur meningkat saya rasa cepat penat, sesak nafas terutama bila naik tangga, berjalan jauh dan membuat kerja rumah.Utk makluman ubat yg diberi oleh Dr hospital kpd saya ialah ubat darah tinggi..metaprolol tarterate (x ingat nak eja)..saya bimbang risiko serangan jantung..walau pun saya mengalami palpitations hanya 2-3 kali setahun..sejak akhir2 ini rasa x sedap sebab penafasan tidak lanscar.. boleh bantu saya. TQ

  35. salam…saya berumur 25thn…kadg2 rasa sengal tgn sblh dan leher kiri n…mencucuk2 di dada kiri dan kanan…apa tanda tu ye?…dan dimana bagus untuk buat medical checkup?…

  36. untuk dptkn info mengenai sakit jantung sila layari blog….sihatdengansupplement.blogspot.com

  37. Untuk sakit jantung, diabetes banyak berpunca dari saluran darah yang tersumbat. Satu produk yang berkesan adalah Produk Tslay. Ia merupakan herba Cina yang menggunakan teknik moden dalam penyediaannya. Telah menjalankan Klinikal test dan menjadi ubat wajib di Hospita-hospital negara cina. Dimalaysia produk TASLY mendaftar dengan KKM, ada sijil Halal dan FDA. Email saya untuk dapatkan keterangan lanjut dan mendaptkan product ini.Terima kasih.

  38. just sharing … selain drp di atas … pesakit jantung juga mengalami sakit dada selepas makan atau mandi … sekitar beberapa minit … buat pemeriksaan jika berulangan.

  39. asssalam..saya sekarang mgalami sakit dada dr tgh dada hingga ke kiri dada,terasa seakan ada objek berat mnimpa sy..shinggakn nak tarik nafas pun susah,sekarang hampir 15 mnt sy sakit,seblum ni hanya sekejap2..adakh ini petanda awl serangan jantung??terima kasih..

    • Waalaikum salam,

      Kemungkinan besar puan ada masalah berkaitan jantung, sebaik-baiknya buatlah pemeriksaan doktor dengan segera, jangan ambil mudah….

      Adakah simptom tersebut seperti tanda awal no. 6 dalam link di bawah ini?

      http://sitik.wordpress.com/2012/07/22/tanda-awal-jantung-tidak-sihat/

    • w,salam…
      itu tanda2 penyakit jantung…bleh tau x umur puan brape…dan puan ade dapatkan rawatan doktor…atau untuk pertanyaan lanjut puan bleh puan uat pertanyaan di f page TaNya Dr MaliNda…

    • Untuk sakit jantung, diabetes banyak berpunca dari saluran darah yang tersumbat. Satu produk yang berkesan adalah Produk Tslay. Ia merupakan herba Cina yang menggunakan teknik moden dalam penyediaannya. Telah menjalankan Klinikal test dan menjadi ubat wajib di Hospita-hospital negara cina. Dimalaysia produk TASLY mendaftar dengan KKM, ada sijil Halal dan FDA. Email saya untuk dapatkan keterangan lanjut dan mendaptkan product ini.Terima kasih

  40. saya sering mengalami sakit dada yang menyerang secara tiba-tiba. sakit itu terasa di bahagian tengah dada dan kadang kala di sebalah kiri dada saya..kadang-kadang ia membuatkan pernafasan saya tidak teratur…pernah kawan-kawan saya menyergah saya dari belakang dan menyababkan sakit itu kembali menyerang. adakah ini merupakan tanda awal penyakit jantung?

    • saya sarankan agar saudari periksa kadar kolestrol dlm badan saudari…tanda2 itu seperti kandungan kolestrol tinngi dalam badan..apabila kolesttrol penuh dalam saluran jantung kita ia akan menyekat peredaran darah..dn bleh mengakibatkn strok…

  41. askum..blh sy dapatkan maklumat utk pembersihan saluran darah? sbb sy penah bt check darah n doc ckp kadar kolestrol agak tingii n alhamdulilah kadarnye trn skg…:)

    • emm…bleh email kt sya di roza.afn@gmail.com…atau beri email awak…nnt sye email ttg produk yg membantu membersihkan saluran darah…

    • Untuk sakit jantung, diabetes banyak berpunca dari saluran darah yang tersumbat. Satu produk yang berkesan adalah Produk Tslay. Ia merupakan herba Cina yang menggunakan teknik moden dalam penyediaannya. Telah menjalankan Klinikal test dan menjadi ubat wajib di Hospita-hospital negara cina. Dimalaysia produk TASLY mendaftar dengan KKM, ada sijil Halal dan FDA. Email saya untuk dapatkan keterangan lanjut dan mendaptkan product ini.Terima kasih

  42. saya berusia 32 tahun, baru lepas deliver 9 bln yg lepas… saya mengalami degupan jantung yang laju dan tidak teratur… saya juga tidak mempunyai simptom2 seperti sukar bernafas.. cuma rasa tidak selesa dan semut2 pada badan sebelah kiri sahaja dan seperti ada sesuatu d tekak saya… utk pengetahuan semua saya tidak mempunyai masalah darah tgi, diabetis.. cuma ada terlebih kolesterol sikit dan sekarang saya sedang berusaha untuk menurunkan kolesterol melalui pemakanan saya, saya juga mengambil produk kesihatan untuk membantu proses ini… adakah saya berisiko untuk mendapat penyakit jantung?

  43. Minggu lepas slama seminggu saya kurang senang dgn penafasan saya dan minggu ni dada jantung di sbelah kiri saya terasa amat sakit ia dtg dan pergi.degupan jantung pun laju sewaktu diserang. Tapi tk rasa mcm dihempap. Adakah ini pertanda awal penyakit tersebut atau pun berkaitan kolestrol yg tinggi?

    • Eloklah buat pemeriksaan doktor dengan segera, jangan dibiarkan sakit sebegini lama-lama…. takut ada masalah lain.

  44. umur saya 41 thn masaalah saya ialah denyutan jantung tak sama dgn denyutan nadi adakah itu tanda penyakit jantung

  45. saya selalu sendawa ,sakit tulang belakang sakit dada kiri dgn kanan ,cek jantung ok tknan darah pun ok ,pa penyakit saya yerr

  46. Jom lawat blog saya http://liyanasonestop.blogspot.com sharing is caring:)

  47. Mak saya ade symptom sakit dada sebelah kiri macam mencucuk..kadang rase dada panas je…check kat IJN kata doctor sume ok..dada ok…tapi sakit mencucuk tu kerap datang.

  48. Saya mengalami sakit bahu kiri,kadang-kadang sakit,kepala berpeluh macam baru lepas mandi.Adakah ini simptom-simptom awal?

  49. saya pernah alami rasa sakit mcucuk dada 2thn lpas,tp doctor ckp sume ok.namun itu adalah petanda awal sakit jantung sb selalu rasa berat bdn kiri bila pemakanan@stress tak control.kini sya mcuba pemkanan utk jantung.iaitu segengam kacang hijau direbus empuk tanpa campuran bhn lain.mkn mcam snek setiap hari selama 1@2 bln.lps tu,bleh diselang selikan pengambilan. klu bleh aiskrim,telur, makanan segera, bmajerin,santan,minuman 3 in 1 kena kurangkan.klu ada masa,bjln atas batu2 kecil yg tajam kt taman.bagus utk aliran darah klu rasa berat kiri dan tangan kebas.sya buat acuan simen dari kotak telur sb xde taman sni..kew.x3…apapun skrg rasa lebih sihat bbanding sblm ni…

  50. Assalammualaikum.. Saya berumur 15 tahun.. Muda lagi… Saya berjumpa dengan doktor dan dapati jantung saya tersumbat.. Kena jumpa doktor pakar.. Agak2 saya kena bedah ke..?

  51. bismillahirrahmanirrahim ..assalamualaikum wbt dan salam sejahtera ,
    sy ingin bertanya,
    saya telah mengalami batuk lbh daripada 4 bulan dan deman,selsema datang berulang kali.Kahak sy berwarna kuning dan kadang kala berubah ke warna putih berbuih dan ada kalanya kahak mengandungi setitik darah .da pg klinik n diberikan pelbagai ubat yang berbeza , ubat yang telah diberikan minggu lepas adalah co amoxiclav, ubat batuk , ubat sakit tekak , ubat demam n vitamin c namun masih tiada kesan dan batuk semakin teruk terutama pada waktu malam dan selepas mandi serta sy berasa dada sy semakin sakit .Dan kebelakangan ini pelbagai gejala yang saya rasa seperti sakit depan dan belakang dada yang mencucuk2 membawa ke bahu ,lengan dan jari terutamanya sering terjadi pada dada kiri tetapi kadang2 terjadi pada dada kanan..muka ,bibir dan tangan menjadi pucat ..sy juga berasa letih dan lemah seluruh badan tanpa sebab dan selalunya terjadi semasa bangun dr tidur ,sesak nafas semasa berjalan dan kadang kala berlaku juga berberapa kali semasa sedang berehat ,berasa sejuk dan menggigil,pening dan pitam dan sakit dada semasa berbaring..saya juga sering terjaga semasa tidur akibat sakit dada dan batuk..hurmm Jd apakah sebenarnya yang sy alami ..adakah ada kaitan dengan sakit jantung dan..apakah yang perlu sy lakukan ..

    • Sebaik-baiknya dapatkan pemeriksaan doktor pakar. Nampak macam klinik biasa tidak memadai. Buatlah peneriksaan segera sebelum terlambat.

  52. assalamualaikum.. sy telah mengalami sakit dada kanan dan kiri membawa ke lengan dan kaki dan juga belakang dada..sakit dada slalu mnyebabkan sy sesak nafas dan sering terjaga dan x dpt tidur malam sbb sakit ..badan tersa letih ..batuk lebih daripada 5 bulan ,kahak berwarna putih berbuih – kuning coklat ..kadang2 ada sedikit darah dalam kahak , juga mengalami pendarahan hidung .. sy ingin bertanya adakah ini normal ?

  53. tmaksih atas perkongsian smua.. adekah meminum cuka epal+ madu dpt mmbersihkan saluran darah ye.. sbb ay pun ade mgalami simtom2 di atas.. cuma penah wat checkup jantung sblm ni tmasuklah ‘stess test’.. smua ujian tu lps.. tp kkdg sy masih mgalami simtom2 yg sama.. sy jd confuse.. mohon bantuan dr kwn2.. tmaksih…

  54. apalh yg menulis ne,kasih informasih,tpi mau jga bahasa ingris.yang fhm ingris jaklh yang faham,mcm plak tk iklas.ksihlh informasi guna bahasa melayu..

  55. Salam.sy mengalami sesak nafas dah 3 hari dan dah pi jumpa doktor.doktor kata sy stress.dktr bg ubt lawas nafas.tapi saya masih berasa sesak nafas.time sy solat terutamanya rukuk dan sujud kdg2 smkn sukar nk bnafas.

  56. haduhhh ga ngerti artikelnya bahasa inggris hhehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 120 other followers

%d bloggers like this: