Petua mengesan tanda ada ikan di laut

Bagi kaki pancing, cuti panjang selalunya digunakan untuk menjalankan aktiviti kegemaran mereka iaitu memancing, sama ada di laut, sungai atau kolam ikan.

Sebenarnya, memancing di laut jauh berbeza jika dibandingkan dengan memancing di perairan daratan (sungai, kolam) kerana keadaan dan habitat laut itu sendiri. Ikan laut kebanyakannya berenang secara berkumpulan dan mendiami sesuatu kawasan tertentu di laut yang dikenali sebagai lubuk di laut. Bagi pemancing yang kurang pengalaman, untuk menentukan kawasan lubuk di laut ini agak sukar dan akhirnya hanya meletihkan tanpa sebarang hasil tangkapan.

Petua biasa dan mudah yang digunakan oleh nelayan tradisi untuk mengenali kawasan lubuk ikan di laut ialah dengan memerhatikan kumpulan burung camar yang berlegar-legar di kawasan tersebut untuk menangkap ikan-ikan kecil sebagai makanannya. Burung-burung camar ini mungkin mempunyai deria sensori yang kuat untuk mengesan ikan makanannya yang berada di dalam air.

Petua: Gerombolan camar tanda ada ikan

2010/08/28

MENGESAN kumpulan ikan yang mendiami lubuk di laut adalah perkara yang sukar jika kita tidak mempunyai kelengkapan asasnya seperti alat Sistem Kedudukan Global (GPS) dan ilmu berkaitan laut.

Justeru, bagi mereka yang baru menceburinya, petua ini sudah dipraktikkan nelayan dulu kala untuk mengesan kumpulan ikan ini berada dan sekali gus untuk memancing atau memukat.

Caranya, pemerhatian kumpulan burung camar berterbangan atau berlegar di satu kawasan perlu dilakukan sebelum mengesan lubuk yang didiami ikan.

Mereka percaya bahawa apabila kumpulan burung berlegar kawasan, ikan turut sama berada di situ. Ikan berkongsi makanan dengan burung yang memburu ikan bilis untuk makanannya.

Pemancing boleh melabuhkan joran berhampiran kawasan terbabit untuk menunggu mangsa meragut umpan.

Sumber

One Response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: