Hukum Tajwid Asas (penuh) – Ustaz Mohamad Hazli Bin Ismail

Mari kita mengulangkaji hukum-hukum tajwid asas bersama Ustaz Mohamad Hazli Bin Ismail bagi memperbaiki bacaan Al-Quran kita. Semoga bacaan Al-Quran yang betul akan diterima oleh Allah SWT dan akan menjadi syafaat kepada kita pada hari kiamat nanti.

Bahagian 1 – Bab Isti’azah



Bahagian 2 – Bab Basmalah & Pengenalan Hukum Nun Mati & Tanwin, Hukum Izhar



Bahagian 3 – Bab Ikhfa’, Iqlab, Idgham Bighunnah

Sumber

Sumber

Bahagian 4 – Bab Idgham Bilaghunnah, Idgham Mishlai, Idgham mutaqharibain

Sumber

Bahagian 5 – Bab La Milta’rif dan Hukum Mim Sukun (Mim Mati)

Sumber

Bahagian 6 – Bab Idgham Wajib Al-Ghunnah, Tebal dan Nipisnya Huruf Ro



Ringkasannya:

Sumber

58 Responses

  1. terima kasih….

  2. assalamualaikum, saya amat tertarik dgn video tajuid diatas sbb diadaptasi dari kitab lama ada tak ceramah adaptasi kitab2 lama yang lain dgn tajuk lain
    terima kasih

  3. weh mantep videonya… bisa untuk referensi pembelajaran tajwid ni,,, syukron akhi

  4. assalamualaikum ustaz,saya adalah seorang pelaja,selama ini saya berlajar dengan ustazah saya bila saya buka je laman web ni saya baru faham

    • Waalaikum salam,

      Terima kasih kepada ustaz dalam video tersebut yang berkongsi ilmu dengan kita semua. Allah saja yang memberi ganjaran kepadanya.

  5. Assalamua’laikum ustad, saya seorang yang terlambat belajar alquran terimakasih atas vidionya, walaupun dialeknya lain dengan di Indonesia, tapi tak apalah

  6. assalamualaikum ustaz, kakak dah lama belajar tajwid tapi lama tak praktikkannya .Terima kasih diatas video diatas,dapat juga kakak update dan refresh tajwid kakak.

  7. salam ustaz.. saya penah jadi murid ustaz masa di sekolah tahfiz daril naim.. xsangka terjumpa blog ustaz.. mantap ustaz

    • Waalaikum salam,
      Ini bukan blog Ustaz, tapi saya (sitik) masukkan syarahan ustaz ke dalam blog ini, untuk manfaat semua. Harap maklum…

  8. boleh ke kalau sy nak kongsikan video serta bahan2 yang ad kat cni?

  9. mohon download.

  10. mohon print ..😀

  11. syukur alhamdulillah atas tunjuk ajar.semoga dapat memperbaiki bacaan ayat suci al-quran saya.terima kasih.

  12. as salam..apap maksud huruf hijaiyah??..ak tak paham…

    • huruf hijaiyah ialah huruf-huruf al-quran
      huruf-huruf al-quran ialah alif,ba’,ta’ tha’….dan sampai ya’.

  13. salam w.b.t,mohon keizinan ust, sy nak ambil bhn2 ni sbgi rujukan..

  14. minta izin utk download…syukran

  15. boleh saya tahu, jenis-jenis waqaf ada berapa ? dan tolong tunjukkan, macam mana nak kenal waqaf-waqaf tersebut. syukran.

  16. boleh tolong tunjukkan dengan lbh ringkas dan padat mengenai hukum tajwid,,,,,bab ia byk pecahan dan mengelirukan saya..

    • Hukum tajwid yang dinyatakan di sini adalah sebagai ulang kaji bagi mereka yang sudah ada asas ilmu tajwid. Untuk mempelajari asas tajwid tuan perlu berguru secara berdepan, tak boleh belajar melalui buku atau media massa saja. Carilah ustaz atau ustazah yang mahir untuk mengajar tuan dan dapat mendengar sebutan dan bacaan tuan.

  17. salam bole bg contoh potongan ayat wajibulqunnah,qolqolah suqro dan qubro..

  18. Salam.
    Saya bukan comment,tapi mau bertanya.Saya disebuah kitab bahwa IKHFAK dibagi 3 kelompok,bolehkah ustaz menjelaskan tentang hal itu?

  19. Maksud saya,saya baca disebuah kitab,bahwa ikhfak dibagi tiga bahagian,,mohon penjelasan ustaz..

  20. boleh ustaz terangkan cam na idqam mutaqarabin niii???

    • Pemilik blog ini bukan Ustaz dalam video tersebut. Kami hanya berkongsi kuliah Ustaz dalam video di atas. Harap maklum. Ilmu tajwid dalam video di atas hanya sebagai asas bagi yang belum tahu dan sebagai ulangan bagi yang lupa. Untuk betul-betul mengaji carilah guru Al-Quran dan mengaji secara berdepan. Tak boleh belajar dengan video atau buku saja.

  21. salam mohon dikongsikan dgn saya (ustz ahmad )

  22. wow best nya mengaji bab al quran

  23. ya allah berikan aku peluang ke mahad tahfiz dan aku ingin menyebut namamu.amin,insallah

  24. ust tolong cerita bab sirah nabi syahir tak faham…saya nak masuk ke mahad tahfiz nanti ustz tanya bab sirah nya2 syahir tolong lah ustz

  25. cara nak baca idgam malgunah

    • Petua guru mengaji saya… cara idgham maalgunnah ialah masuk, tekan (dengung), pegang (2 harakat) dan lepaskan…. untuk praktikal kenalah berguru secara bersemuka.

  26. Semoga ilmunya barokah selalu dan bermanfaat buat umat muslim, khususnya di Malaysia dan Indonesia. Syukron.

  27. assalamualaikum,ust blh x tlg ajar saya camna nak cari perkataan2 yang berlaitan dgn hukum tajwid dalam AQ

  28. Assalammualaikum Ustaz ..Dulu Saya X Faham Hukum2 Tajwid Nie Tpi Bila Saya Baca Laman Web Nie Baru Saya Faham ..

  29. ASSAlamualaikum,boleh saya tahu,,dalam smua ni,ustaz baca kitab apa?..saya nak buat rujukan

  30. terima kasih atas pelajaran diatas yang dapat saye peroleh .. mudah-mudahan ilmu ini dapat disebarkan kepada lebih ramai orang🙂

  31. assalam,boleh saya mintak permission nak buat rujukan untuk projek final year saya,mungkin saya akan copy paste sikit sikit.

  32. Assalam, Alhamdulillah blog yang saya cari2 untuk belajar tajwid, terima kasih banyak2, moga Allah sentiasa melimpahkan kasih sayangnya untuk pemilik blog ini. Terimakasih sekali lagi.

    • Waalaikumussalam,
      Alhamdulillah dan sama-sama…

    • Alhamdulillah…sama2.. semoga bermanfaat kepada sesiapa yg rajin belajar. Ilmu tajwid di sini hanya sebagai asas dan panduan, sdr/sdri perlu mencari guru secara bertalaqi atau berdepan dengan guru utk mendengar dan membetulkan bacaan kita, tidak boleh tidak.

  33. Asslam ustaz, sya mohon ustaz terangkan hukum tajwid waqaf yang diharuskan spt sukun mahdi. Raum, isymam, hazaf dan ibdal. Saya puas mencari buku rujukan ttgnya tp stakat ni x jumpa. Buku apa yg menerangkan ttg tajwid ni ustaz.

  34. Assalamualaikum terima kasih diatas perkongsian Ilmu yang amat bermanafaat ini semuga diberi keberkatan Allah SWT.
    mohon izin untuk rujukan.

  35. ayo kita belajar ilmu tajwid di blog ini, salam kenal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: