Mengenal batu karang pundi hempedu

Batu karang pundi hempedu ialah partikel pepejal terbentuk daripada enapan cecair hempedu di dalam pundi hempedu.

Pundi hempedu pula ialah organ yang berbentuk poket di bahagian atas sebelah kanan abdomen, iaitu di bawah hati (hepa) (di bawah tulang rangka sebelah kanan). Ia merupakan sebahagian daripada sistem hati (hepa) dan pankreas yang menghasilkan cecair hempedu dan enzim penghadaman.

Cecair hempedu ialah bendalir yang dihasilkan oleh hati bagi membantu menghadamkan lemak yang kita makan. Ia mengandungi beberapa bahan seperti kolesterol dan bilirubin (produk hasil daripada penguraian sel darah yang tua dalam hati). Cecair hempedu ini disimpan di dalam pundi hempedu sehingga ia diperlukan.

Bagaimanakah pundi hempedu berfungsi?

Apabila seseorang itu makan makanan yang berlemak dan berkolesterol tinggi, pundi hempedu akan mengecut dan mengeluarkan cecair hempedu ke dalam duodenum (usus kecil hadapan) melalui duktus hempedu sepunya. Kemudian, cecair hempedu ini akan membantu proses penghadaman lemak tersebut.

Terdapat 2 jenis batu karang pundi hempedu:

1. Batu karang kolesterol
2. Batu karang pigmen

1. Batu karang kolesterol

Jenis ini yang paling biasa berlaku, merangkumi 80% daripada semua kes batu karang pundi hempedu. Ia terjadi disebabkan terlalu banyak kolesterol terkumpul dalam cecair hempedu.

2. Batu karang pigmen

Jenis ini terjadi apabila bilirubin berlebihan dalam cecair hempedu.

Saiz batu karang pundi hempedu berbeza-beza, dari saiz kecil seperti lumpur hingga sebesar bola golf.

Biasanya, batu karang pundi hempedu tidak mendatangkan masalah jika jumlahnya sedikit dan saiznya kecil, tapi apabila jumlahnya banyak atau terlalu besar, ia akan menyebabkan kesakitan apabila pundi hempedu perlu merembeskan cecair hempedu bagi menghadamkan makanan berlemak atau apabila batu karang ini bergerak keluar daripada pundi hempedu. Keadaan akan menjadi bertambah serius apabila batu karang ini menyekat mana-mana duktus (saluran) yang menyambungkan pundi hempedu, hati dan pankreas dengan duodenum (usus kecil hadapan). Apabila ini berlaku, ia boleh menyebabkan cecair hempedu atau enzim penghadaman lain tersekat di dalam duktus, dan akhirnya akan menyebabkan keradangan, pembengkakan dan kesakitan yang amat sangat, infeksi, dan kerosakan organ pankreas yang akan menyebabkan kesakitan teruk. Jika keadaan ini tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kematian.

Simptom batu karang pundi hempedu

Biasanya batu karang dalam pundi hempedu tidak menunjukkan sebarang simptom kecuali apabila telah berlakunya komplikasi. Di antara simptom yang biasa ialah sakit di bahagian atas sebelah kanan abdomen yang dikenali sebagai serangan batu karang pundi hempedu. Serangan ini boleh berlaku setiap beberapa hari, minggu, bulan atau mungkin tahun. Kesakitan ini mula dirasai dalam masa 30 minit selepas mengambil makanan berlemak atau berminyak. Rasa sakitnya berbeza-beza sama ada teruk, kurang teruk atau sedikit dan ia biasanya berlanjutan dari 1 hingga 5 jam. Sakit ini boleh merebak ke bahu atau belakang sebelah kanan. Serangan ini biasanya berlaku pada waktu malam dan selalu mengejutkan pesakit dari tidur.

Simptom lain termasuklah pening, muntah-muntah, demam, makanan tak hadam, angin, jaundice (sakit kuning) dan rasa sakit berpanjangan.

Cara untuk mengurangkan kesakitan ini ialah dengan:

1. Minum air putih sahaja bagi merehatkan pundi hempedu daripada merembeskan cecair hempedu.
2. Hindari pengambilan makanan berlemak dan berminyak.
3. Ambil ubat tahan sakit, seperti acetaminophen (tylenol, dsb.) jika terlalu sakit.

Perlu diingat bahawa diet dengan makanan rendah lemak atau rendah kolesterol hanya dapat menghindari simptom yang ditunjukkan di samping dapat mengurangkan kesakitan, tetapi ia tidak dapat menghalang pembentukan batu karang di dalam pundi hempedu tersebut.

Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga dan bagi mengelakkan kesakitan disebabkan batu karang dalam pundi hempedu, hindarilah makanan yang berlemak atau berminyak dan yang tinggi kandungan kolesterolnya.

Semoga bermanfaat…

Sumber

Advertisements

2 Responses

 1. Sila izinkan kami memperkenalkan diri kami sebagai pakar menyingkir batu karang pundi hempedu. Kami, Agro pluz Biotech Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yang mengkaji produk bioteknologi kami tersendiri. Dengan pengalaman kami di industri makanan dan bioteknologi selama 20 tahun, kami telah mencipta produk buah-buahan semula jadi kami yang terdiri daripada Roselle, minyak zaitun dan bahan-bahan mineral.

  Produk kami yang berjenama DR GETOX khas digunakan untuk membubarkan batu hempedu dan membuang sisa-sisa makanan bertoksin di dalam badan. Kelebihan DR GETOX juga termasuk pengurangan berat badan setelah membuang sisa-sisa makanan bertoksin di dalam badan.

  Dalam masa 12 jam sahaja, batu karang pundi hempedu akan muncul di dalam mangkuk tandas selepas proses penyingkiran bahan-bahan buangan. Pesakit tidak perlu risau lagi pundi hempedu akan dibuang jika mereka terpaksa menjalani pembedahan di hospital.

  Produk kami telah lulus dan berjaya mendapat pengiktirafan antarabangsa. Antaranya termasuk sijil Halal, HACCP dan sijil-sijil bertaraf antarabangsa. Sila hubungi kami dengan emel agropluz@gmail.com / 016 977 5478 (Kelvin) untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut.

  Sekian, terima kasih.

 2. Saksikan testimoni dengan layari FB fanpage kami DR GETOX dan dapatkan diskaun kalau tempahan dibuat di Facebook.

  Anda dikesan batu hempedu?
  Simptom seperi rasa senak, sendawa angin, sakit rusuk, gastrik dan rasa nak loya?
  Di atas merupakan simptom yang diadu oleh pesakit kami Dr Getox.

  Hubungilah (Win) hari ini di 012 345 4977 untuk dapatkan nasihat yang dijamin berjaya mengeluarkan batu hempedu dalam 12 jam.

  Layari FB fanpage kami DR GETOX dan dapatkan diskaun kalau tempahan dibuat di Facebook.

  * Servis COD akan disediakan! Servis kurier pun lengkap di syarikat kami.

  Sekian, terima kasih.

  Yang benar,
  Win
  Agropluz@gmail.com
  012 345 4977
  Wechat: taukechan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: