Adakah pengambilan estrogen gantian meningkatkan masalah sakit jantung?

Ramai wanita yang sudah putus haid (menopause) mengambil hormon estrogen gantian sebagai terapi bagi mengurangkan simptom menopause seperti rasa panas, faraj kering, mengurangkan risiko osteoporosis, dan dikatakan juga dapat mengurangkan risiko sakit jantung. Sesetengahnya mengambil hormon estrogen gantian bersama dengan progestin.

Walau bagaimanapun, kajian awal baru-baru ini menunjukkan bahawa pengambilan hormon estrogen gantian ini meningkatkan risiko serangan sakit jantung, strok dan darah beku pada 2 tahun pertama. Risiko ini berkurangan selepas 2 tahun.

Oleh itu, sesiapa yang berminat mengambil hormon estrogen gantian perlulah dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu dan buat pemeriksaan kesihatan terutamanya keadaan jantung. Jika jantung sihat, biasanya doktor akan membenarkan seseorang itu menjalankan terapi ini.

Sumber

Advertisements

One Response

  1. Pengambilan supplement produk sne boleh menyelesaikan masalah yg berkaitan dgn jantung sekaligus menstabilkan hormon anda….secara tak langsung merawat semua penyakit yg anda sedang hadapi……www.produksne.com.my

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: