Makan ikan 2 kali seminggu kurangi risiko strok

Umum mengetahui bahawa makan banyak ikan, terutamanya ikan berlemak seperti ikan salmon yang mempunyai kandungan omega-3 yang banyak, dapat mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

Beberapa kajian yang dijalankan oleh para penyelidik menunjukkan bahawa orang yang makan ikan 2 hingga 4 kali seminggu dapat mengurangkan penyakit cerebrovascular (strok) sebanyak 6% berbanding dengan mereka yang makan ikan hanya sekali seminggu. Bagi mereka yang makan ikan 5 kali atau lebih seminggu dapat mengurangkan risiko sakit cerebrovascular sebanyak 12%.

Namun begitu, hasil kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan suplemen omega-3 dan minyak ikan tidak ada kaitan yang signifikan dengan pengurangan risiko strok.

Kesimpulannya, bagi mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung dan strok, kita digalakkan makan ikan segar sekurang-kurangnya 2 kali seminggu bagi mendapatkan sumber nutrien yang penting termasuklah omega-3, pelbagai jenis asid amino, vitamin dan mineral.

Sumber

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: