Rempah ratus banyak antioksidan

Seperti diketahui umum, paras triglycerides yang tinggi dalam darah disebabkan pengambilan makanan berlemak tinggi akan mengundang risiko mendapat sakit jantung dan strok.

Rempah ratus yang dicampur dalam makanan kita sebenarnya adalah bahan antioksidan yang penting bagi menurunkan paras triglycerides dalam darah apabila kita makan daging atau makanan berlemak tinggi yang lain. Hasil kajian sekumpulan penyelidik dari Penn State, USA telah mengesahkan peranan rempah ratus sebagai antioksidan dalam menurunkan kesan negatif pengambilan makanan berlemak tinggi, seperti daging merah, dan lain-lain. Kajian ini menunjukkan campuran rempah ratus dalam makanan berlemak tinggi dapat mengurangkan 30% pengumpulan triglycerides dalam darah berbanding dengan yang tidak dicampur dengan rempah ratus.

Dalam kajian lain, pengambilan rempah ratus antioksidan ini menambah 13% aktiviti antioksidan dalam darah dan mengurangkan 20% respon insulin. Antioksidan dalam rempah ratus juga dapat menurunkan beban oksidan (oxidative stress) dan seterusnya dapat mengurangkan risiko penyakit kronik.

Berikut dipaparkan gambar rempah ratus yang biasa yang mengandungi banyak antioksidan, yang mana amat baik bagi kesihatan kita…

Sumber

2 Responses

  1. Rempah ape namanya yang dibawah gambar bunga lawang?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: