Hadis: Kelebihan bersolawat

Mari kita bersolawat sebanyak yang termampu…

Di antara hadis-hadis yang merakamkan kelebihan bersolawat, ialah:

1. “Barangsiapa yang bersolawat kepadaku pada waktu pagi sepuluh kali dan pada waktu petang sepuluh kali, ia akan memperolehi syafaatku pada hari kiamat.” (HR Tabrani)

2. “Barangsiapa bersolawat kepadaku di sisi kuburku maka aku mendengarnya, barangsiapa bersolawat kepadaku dari jauh maka, solawat itu diserahkan oleh seorang malaikat yang menyampaikan kepadaku dan ia dicukupi urusan keduniaan dan keakhiratan, dan aku sebagai saksi dan pembela baginya.” (HR Al Baihaqi dan Al Khatib)

3. “Barangsiapa bersolawat kepadaku satu kali, maka Allah bersolawat kepadanya sepuluh kali solawat, dan Allah menghapuskan sepuluh kesalahan (dosa) dan mengangkat sepuluh darjat kepadanya.” (HR Ahmad, Nasai dan Al Hakim)

4. Dari Ubai bin Ka‘ab: “Aku bertanya, wahai Rasulullah! Sesungguhnya aku memperbanyakkan solawat, maka berapakah aku jadikan untukmu dari solawatku? Nabi bersabda: “Apa yang kamu kehendaki?” Kataku: “Seperempat.” Sabda Nabi: “Apa yang kamu sukai dan jika kamu tambah maka itu yang lebih baik bagi kamu.” Kataku: “Apakah sepertiga? ” Sabda Nabi: “Apa yang kamu sukai, jika kamu tambah itulah yang lebih baik bagi kamu.” la bertanya: “Apakah aku jadikan solawatku buatmu semuanya.” Nabi bersabda: “Jika demikian maka dicukupilah cita-citamu dan diampuni dosamu.” (HR Ahmad, Tirmizi dan Al Hakam)

5. “Bersolawatlah kamu kepadaku, kerana solawat itu menjadi zakat (penghening jiwa pembersih dosa) bagimu.” (HR Ibnu Murdawaih)

6. “Barang siapa bersolawat kepadaku dalam sehari seratus kali, maka Allah mendatangkan baginya seratus hajat, tujuh puluh untuk akhirat dan tigapuluh untuk dunianya.” (HR Ibnu Majar dan Jabir)

7. “Barang siapa bersolawat kepadaku dalam sehari seribu kali, maka ia tidak akan mati sehingga ia digembirakan dengan syurga.” (HR Abus Syaikh dari Anas)

8. “Orang yang bakhil ialah yang bila disebut namaku kepadanya, lalu ia tidak mahu bersolawat kepadaku.” (HR Tirmizi)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: