Fadilah Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas

Barang siapa terkena penyakit kerana perbuatan syaitan atau manusia, hendaklah membaca surah Al-Falaq dan surah An-Nas sebanyak 41 kali selama 3 hari, 5 hari atau 7 hari berturut-turut.

Barang siapa yang takut akan godaan syaitan dan manusia, takut dalam kegelapan malam atau takut dengan kejahatan manusia, bacalah surah Al-Falaq dan surah An-Nas sebanyak 100 kali.

Siti Aisyah menerangkan: “Bahawa Rasulullah s.a.w. pada setiap malam apabila hendak tidur, Baginda membaca surah Al-Ikhlas, surah Al-Falaq dan surah An-Nas lalu ditiupkan pada kedua telapak tangan, kemudian disapukan keseluruh tubuh dan kepala.

Saidina Ali menerangkan: “Pernah Rasulullah SAW digigit kala, kemudian baginda mengambil air garam dan dibacakan surah Al-Falaq dan surah An-Nas lalu disapukan pada anggota yang digigit kala tadi.”

Uqbah bin Amir menerangkan: “Ketika saya sesat jalan dalam suatu perjalanan bersama Rasulullah SAW, baginda membaca surah Al-Falaq dan surah An-Nas dan aku pun disuruh membacanya.”

Uqbah menerangkan: Rasulullah SAW berkata kepadaku: “Mahukah ku ajarkan kepadamu 2 surah yang tidak terdapat bandingannya dalam Zabur, Taurat dan Injil?” Saya menjawab: “Baiklah ya Rasulullah.” Kemudian Rasulullah membaca surah Al-Falaq dan surah An-Nas.

Surah An-Nas adalah surah yang terakhir (ke-114) dalam Al-Qur’an. Nama An-Nas diambil dari kata An-Nas yang berulang kali disebut dalam surah ini yang bermaksud manusia. Surah ini termasuk dalam golongan surah makkiyah. Isi surah ini adalah bagi menganjurkan manusia memohon perlindungan kepada Allah dari godaan syaitan baik yang berasal dari golongan manusia mahu pun jin.

Surah An-Nas ini juga adalah penerang hati..

Rujukan: Buku Risalah Doa Yaa Rabbi (H. Dja’far Sabran)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: