10 Makanan kaya zat besi

Kenapa kita perlukan zat besi?

Zat besi atau ferum yang terdapat dalam hemoglobin darah berperanan mengikat oksigen kepada hemoglobin untuk membentuk darah beroksigen (oksihemoglobin) yang diperlukan oleh sel dan tisu badan untuk berfungsi. Oleh itu kekurangan zat besi ini akan menyebabkan anemia atau darah kurang zat besi. Ini boleh membawa kepada kegagalan organ untuk berfungsi dengan baik.

Zat besi dalam badan tentunya diperolehi dari makanan yang dihadamkan. Zat besi yang banyak terdapat dalam makanan semulajadi mampu memulihkan anemia, di antaranya ialah dalam:

1. Kerangan-kerangan (kepah, tiram, kerang, udang)
2. Hati (ayam, lembu, dsb.)
3. Biji labu.
4. Kekacang (kacang tanah, almond, buah berangan, gajus)
5. Daging tanpa lemak lembu dan biri-biri.
6. Sayuran jenis kekacang (kacang panjang, kacang buncis, peas)
7. Bijirin (termasuk cereals, bran)
8. Sayuran berdaun hijau tua (bayam)
9. Coklat hitam dan coklat serbuk.
10. Tauhu (Tofu)

Bagi menghindari anemia, nikmatilah makanan semulajadi yang kaya dengan zat besi daripada makan pil zat besi.
Sumber

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: