AWAS!!! Lima produk kosmetik mengandungi racun berjadual

Lima produk kosmetik mengandungi racun berjadual

Petikan Berita: Bernama – 16 Mei 2013

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan menasihatkan orang ramai supaya tidak menggunakan lima produk kosmetik yang dikesan mengandungi racun berjadual betamethasone dan merkuri.

Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi kementerian berkenaan, Datuk Eisah A.Rahman berkata produk tersebut ialah Cellnex Anti-Sensitive Essence Treatment (betamethasone), Natural 99 Night Cream, Natural 99 Day Cream, SF Beauty Night Cream (Facial) dan SF Beauty Day Cream (Facial), kesemua mengandungi merkuri.

“Penggunaan betamethasone tanpa pengawasan boleh menyebabkan bahagian kulit muka yang disapu menjadi nipis dan mudah mengalami iritasi, kesan rekahan, berjerawat, perubahan pada pigmentasi kulit dan meningkatkan risiko untuk diserap ke dalam sistem peredaran darah yang boleh membawa kesan mudarat.

“Merkuri pula tidak boleh digunakan dalam produk kosmetik kerana berisiko memudaratkan kesihatan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang serta sistem saraf,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Eisah berkata syarikat yang bertanggungjawab menjual dan mengedarkan produk tersebut telah diarahkan menarik balik serta merta kesemua produk berkenaan daripada pasaran dalam tempoh 72 jam.

Pengguna dinasihatkan menghubungi Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) di talian 03-78835532 atau 03-78835534 jika mengalami sebarang kesan sampingan atau kesan buruk akibat penggunaan produk kosmetik.

kosmetik

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: