Tips kurangkan obes

Masalah obes selalunya berkaitan dengan pemakanan yang tidak teratur, tidak mengikut waktu yang sesuai dan pemilihan jenis makanan yang kurang sihat.

Jam masa dalaman badan yang juga dikenali sebagai sistem circadian bertanggung jawab menyebabkan kita rasa lapar dan teringin untuk makan makanan yang manis, berkanji dan masin di tengah malam. Jika diikutkan rasa ini, sudah pastilah berat badan kita akan naik dengan cepat. Oleh itu, makan malam yang terlalu banyak, terutamanya makanan yang mengandungi kalori yang tinggi akan menjadikan seseorang itu terlebih berat badan atau obes.

Mengikut kajian yang dijalankan di Research on Occupational and Environmental Toxicology at Oregon Health & Science University, badan memetabolismakan makanan berbeza-beza mengikut waktu yang berbeza-beza dalam sehari. Pada waktu malam, makanan bergula atau tinggi karbohidrat, snek, dsb. berkemungkinan besar disimpan sebagai lemak di kawasan keliling perut atau pinggang. Lampu yang sentiasa dipasang pada waktu malam menyebabkan orang kurang tidur daripada yang sepatutnya yang mana ini akan mengganggu pengeluaran hormon yang mengawal lemak dan rasa lapar iaitu hormon ghrelin dan leptin. Ini juga menyebabkan seseorang itu rasa lapar di tengah malam.

Oleh itu, jika kita hendak menurunkan berat badan, lebih baik ambil banyak makanan tinggi karbohidrat pada awal siang iaitu semasa metabolisme badan berada pada tempoh pembakaran lemak tertinggi, cuma makan snek berkalori rendah pada waktu tengah malam (sekiranya terlalu lapar), dan elakkan makan 4 jam sebelum tidur.

Mengurangkan makan pada waktu sarapan pagi kerana hendak makan lebih pada waktu malam hanya akan menambah berat dan lemak badan.

Mungkin habit cara makan yang betul ini sukar dilaksanakan pada awalnya, tetapi jika dijadikan amalan harian, ia akan menjadi semakin mudah, insya Allah.

Sumber: Healthy Answers Research Team

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: