Minuman jus ajaib

Jus yang dianggap ajaib oleh pengamal perubatan herba Cina ialah jus yang diperbuat daripada campuran Epal, beetroot dan lobak merah dalam kuantiti yang sama banyak. Ia dikatakan jus ajaib kerana terdapat kombinasi khasiat pemakanan dan kesihatan daripada ketiga-tiga bahan tersebut yang menjadikannya sangat berkhasiat.

Di antara khasiat jus daripada ketiga-tiga campuran epal, beetroot dan lobak merah ini ialah:

* Epal – mengandungi vitamin A, B1, B2, B6, C, E dan K bersama dengan mineral seperti folate, zink, magnesium, potassium, fosforus, kalsium, sodium, dan zat besi (ferum).

* Beetroot – mengandungi  vitamin A, C, B-kompleks beserta mineral seperti zat besi (ferum), kuperum, magnesium dan potassium serta agen anti-penuaan. Beetroot juga dikenali sebagai bahan makanan yang membantu mencegah penyakit jantung, terutamanya penyakit kardiovaskular.

* Lobak merah – mengandungi vitamin A, B1, B2, B3, C, E dan K bersama dengan niasin dan asid pantothenic serta mineral seperti  kalsium, magnesium, potassium dan selenium.

Jadi, jus campuran ketiga-tiga bahan makanan yang berkhasiat ini mampu menyediakan nutrien yang cukup untuk  menjaga kesihatan badan seharian.

minuman ajaib

Sumber

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: