Petua hilangkan kesan hitam di bawah ketiak

Masalah biasa yang kurang menyenangkan ialah kesan hitam di bawah ketiak, yang kadang-kadang amat memalukan terutama bagi mereka yang suka memakai baju tak berlengan (selalunya lelakilah ye!). Tapi ada juga wanita yang suka memakai baju tak berlengan, sama ada di rumah atau di luar. 

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kesan hitam di bawah ketiak, di antaranya ialah:

* Faktor genetik (keturunan).

* Tindakbalas antara bahan kimia (terutamanya merkuri dan alkohol) yang terdapat dalam deodran yang berkualiti rendah dengan peluh yang banyak keluar di ketiak. Bahan kimia ini boleh mengubah warna kulit di kawasan tersebut.

* Ketidakseimbangan hormon.

* Sering mencabut atau mencukur ketiak menyebabkan kawasan yang dicukur tersebut menjadi bertambah nipis berbanding dengan kawasan kelilingnya. Kenipisan kulit ini menyebabkan ia mudah menjadi hitam, lebih-lebih lagi jika selalu menggunakan deodran.

ketiak-hitam

Dikongsikan di sini cara bagi menghilangkan atau mengurangkan kesan hitam di bawah ketiak secara semulajadi:

1.  Campurakan jus lemon dengan gula sehingga gula hancur. Sapukan di bawah ketiak. Biarkan selama 15 minit, kemudian barulah di basuh. Buat selama 2 minggu dan lihat kesannya.

2. Sapu jus ubi kentang di kawasan ketiak yang hitam kerana ubi kentang diketahui mempunyai ciri-ciri peluntur semulajadi.

3. Campurkan jus lemon dengan air mawar. Sapu dan urut di bawah ketiak dengan rata sebelum tidur. Biarkan semalaman, cuci ketiak keesokan harinya. Kesannya boleh dilihat selepas beberapa hari.

4. Buat pes serbuk penaik (baking powder) dengan air yang sama banyaknya. Sapu pes ini di bawah ketiak yang hitam selepas mandi dan biarkan sehingga kering.

Selamat mencuba!

Advertisements

One Response

  1. Thanks untuk tips ni ;))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: