Subhanallah! 16 Mayat dikebumikan 8 – 11 tahun lalu masih utuh

Kerja-kerja  pengalihan kubur dari Tanah Perkuburan Islam Kampung Batu Badak, Gemereh, Segamat yang bermula pada 6 November 2013 untuk memberi laluan kepada Projek Pelebaran Jalan Segamat-Ledang telah menggemparkan penduduk kampung kerana sebanyak 16 mayat terdiri daripada 2 janin dan 14 dewasa daripada kubur yang digali didapati seperti baru dikebumikan dengan kain kafan yang tidak terjejas langsung, walaupun mayat-mayat tersebut telah dikebumikan dari 8 hingga 11 tahun dulu.  Bukan itu saja, kawasan perkuburan pun berbau wangi semerbak sebaik saja mayat-mayat tersebut dikeluarkan…. Subhanallah.

jenazah segamat

Di antara mayat yang dikenali ialah mayat Haji Md Raof dan isterinya yang telah dikebumikan 11 tahun dulu. Kedua-duanya menjadi guru mengaji Al-Quran semasa hidupnya. Satu lagi mayat yang dikenali ialah mayat Maheran yang telah dikebumikan 8 tahun lalu. Menurut menantunya, Abdullah,  arwah Maheran mengamalkan bacaan zikir selepas bangun tidur, tidak pernah mengambil sarapan sebelum berzikir, sangat taat kepada suaminya, sentiasa pergi ke masjid, mengajar mengaji anak-anak jiran tetangga dan sering bersedekah.

Mari kita jadikan teladan dan peringatan apakah  amalan-amalan yang dilakukan oleh mayat-mayat tersebut semasa hidupnya, sehingga bumi pun menghormati mayat mereka. Subhanallah.

Sumber

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: