Terapi EMDR untuk penyembuhan minda dan badan

Terapi EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) adalah terapi kesihatan terkini bagi membebaskan minda dan tubuh daripada pengalaman ngeri masa lampau atau trauma.

Hasil penyelidikan terkini membuktikan bahawa terapi EMDR atau terapi menggunakan pergerakan mata ke kiri dan ke kanan adalah berkesan bagi merawat masalah emosi yang kronik, termasuklah:

* Trauma
* Keletihan
* Fobia/ketakutan
* Ketagihan
* Masalah takut/panik
* Murung
* Kekerasan

Apakah kaitan antara emosi dan penyakit?

Emosi sebenarnya tertanam di dalam sistem saraf dan akan menghasilkan memori/daya ingatan bersel yang akan menjadi punca kepada kebanyakan masalah kesihatan. Dianggarkan 95% daripada penyakit adalah disebabkan oleh memori bersel yang terperangkap di dalam sistem saraf ini. Oleh itu, terapi yang terbaik ialah menyembuhkan memori bersel yang merosakkan ini, dan ini secara tidak langsung akan juga menyembuhkan pelbagai penyakit atau kesakitan yang kronik.

Terapi EMDR ini didapati berkesan bagi menyembuhkan penyakit-penyakit yang berkait rapat dengan emosi, seperti trauma menjadi mangsa rogol, kehilangan atau kematian orang yang sangat disayangi, kemalangan ngeri, bencana alam yang dasyat seperti gempa bumi, tsunami, dsb.

Apakah terapi EMDR?

Terapi EMDR ini menggunakan kaedah pergerakan mata ke kanan dan ke kiri bagi mengaktifkan bahagian otak yang bertentangan, yang mana ini dapat merangsang sistem neurofisiologi (perhubungan minda-badan). Kaedah ini mula diperkenalkan pada tahun 1989 oleh Francina Shapiro.

Caranya ialah dengan memfokuskan mata pada pergerakan jari ke kanan dan ke kiri, sambil itu fokuskan juga kepada membuang atau meleraikan penyakit, kesakitan atau ingatan kejadian-kejadian yang lepas, yang semuanya terperangkap di dalam memori bersel.

Ikuti kaedah terapi EMDR yang boleh dilakukan sendiri seperti yang dipaparkan dalam video berikut:

Terapi EMDR ini boleh dilakukan sendiri dan ia hanya mengambil masa 5 minit.

Sumber

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: