Khasiat minum rendaman buah & sayur buah dalam air

Rendaman hirisan buah-buahan atau sayuran dalam air minuman mempunyai khasiat tersendiri yang mampu merawat pelbagai penyakit di samping menjaga kesihatan badan.

Di antara khasiat rendaman hirisan buah-buahan dan sayuran ialah:

1. Air teh hijau dengan rendaman daun pudina dan limau nipis – bagi membakar lemak, memperbaiki sistem penghadaman, menghilangkan sakit kepala dan menyegarkan bau mulut.

2. Rendaman air dengan strawberry dan kiwi – bagi kesihatan kardiovaskular, perlindungan sistem imun, mengawal atur kandungan gula dalam darah, sistem penghadaman.

3. Rendaman air dengan hirisan timun, limau nipis, lemon – bagi mengawal berat badan, menghidari kegemukan berlebihan, mengawal selera makan, mengekalkan hidrasi badan, sistem penghadaman.

4. Rendaman hirisan lemon, limau nipis, oren (minum pada suhu bilik) – bagi penghadaman vitamin C, sistem pertahanan imun badan, menghindari pedih ulu hati (minum dalam suhu bilik).

rendaman buah dalam air

Sumber: http://rawforbeauty.com/blog/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: