My Profile

About me

“Saya bukanlah seorang mahaguru, tapi saya hanyalah seorang murid yang masih menuntut ilmu…
Saya bukanlah seorang ilmuan, tapi saya cintakan ilmu dan majlis ilmu…
Saya bukanlah seorang yang kaya raya, tapi saya seorang yang fakir di sisi Allah Subhanahu wa Ta’ala…
Saya bukanlah orang yang mampu mengamalkan sunnah sepenuhnya, tapi saya sangat cintakan Rasulullah SAW.
Saya bukanlah seorang insan yang kamil, tapi saya hanyalah seorang hamba Allah Ta’ala yang kerdil, yang sentiasa mengharapkan keampunan, rahmat dan kasih sayang-Nya.”

facebook

Research interests:
– Molecular Markers
– Population Genetics
– Molecular Biosystematics
– Biodiversity
– Reproductive Biology
– Ichthyology/Fish Biology
– Developmental Biology

Hobby/interest:
– Reading and searching for new information and knowledge
– Tasawuf/Sufism
– Current issues
– Nasyid and reading Al-Quran
– Lagu rakyat

Message:

“Awaludin makrifatullah” (Awal agama itu mengenal Allah)

“Apabila kamu mengenal Tuhan mu maka kelulah lidahmu”

92 Responses

  1. Assalamualaikum… greetings from Indonesia🙂

  2. assalamualaikum,,
    nice blog😀

  3. Waalaikum salam,

    Alhamdulillah… yang baik daripada Allah swt.

  4. assalamualaikum…
    blog yang sangat berguna..
    harap…berterusan..

  5. blog yg byk mberi manafaat bguna…..

  6. salam,
    blog yg sgt informatif…TQ.

  7. assalammualaikum..🙂
    hehhe..harap puan dapat membantu saya untuk sebarang pertanyaan berkaitan cuka epal..
    timer kaceh puan…

    • Waalaikum salam,

      Saya dah jawab di posting Khasiat Cuka Epal sebelum ini…. cuba tanya puan yg dalam keratan surat khabar Utusan Malaysia itu sebab dia berkecimpung dalam perusahaan ini. Dalam keratan surat khabar itu ada dinyatakan no hp dan emailnya.

      Terima kasih.

  8. assalammualaikum…
    time kasih puan..blog puan bnyk membantu sya untuk mengetahui tentang penyakit skg..dan memudahkn sya membuat pnyediaan untuk temudga jururawat nnti…

  9. salam….ingin mengetahui ttg pykt batu karang..tksh

  10. salam thanks for posting my article from UM.

    aa

    • Waalaikum salam, welcome…. info yang baik untuk umum eloklah dipanjang-panjangkan supaya ramai yg dapat manfaatnya.

  11. Salam. Saya menyukai blok yg spt ini. Mudahan allah merahmati dan menunjuki kita jalan yg terbaik. Insyaalahh sbg amal soleh.

  12. assalammualaikum…

    Saya seorg Mualaf dan ingin tanya adakah salah jika saya menziarahi saudara saya semasa perayaan mereka serta menjamu selera.

    • Waalaikum salam,

      Menziarahi saudara mara, terutamanya saudara terdekat, termasuk ibu bapa dan adik beradik amat digalakkan oleh Islam, walaupun mereka bukan Islam dan semasa perayaan jika tidak bertentangan dengan akidah Islam (seperti Menyambut Tahun Baru Cina kerana ia dianggap kebudayaan bukan kepercayaan). Namun begitu, makanan yang dijamu pastikan halal dari segi Islam (makanan halal). Makanan yang harus tiada masalah.

  13. Assalamualaikum.saya seorang pelajar master di um.saya nak buat research pasal illah.apa isu semasa yang berkaitan dengan illah sekarang yang boleh saya kaji?

    • Waalaikum salam,
      Rasanya, isu semasa tentang illah ini kefahaman puak wahabi yang salah terhadap sifat Allah…. Allah Taala tiada menyerupai satu pun makhluk dan Allah Meliputi segala sesuatu, bukannya bertempat…..fahaman ini perlu dibetulkan supaya pemahaman illah di kalangan orang muda adalah fahaman yang betul.

  14. artikel yang bagus buat para umat muslim kkak,

  15. Assalamualaikum w.b.t. nak lebih maklumat tentang barah tulang bleh x??

  16. Assalamualaikum w.b.t,

    What a wonderful website/blog to drop by with great
    info to browse thru’ ……

    May ALLAH bless you always….Amin.

    • Waalaikum salam,

      Thanks for visiting… hope you benefit from them. May Allah Bless you too. Amin…

  17. assalamualaikum ,nak tanya
    urut terapi untuk betis ada tak,
    betis saya raya mencocok sejak seminggu ni,dh pegi ke hospital makan ubat semua ,dah seminggu tak baik baik .adakah perlu dibuat urut terapi dan kalau ada info cara urut terapi untuk betis mohon ditunjukan. tima kasih.

  18. MasyaAllah….
    sungguh elok isi blog anda nya…

  19. Aslmkm Puan,
    Sitik’s blog sangat bermanfa’at bagi mendapatkan panduan2 tentang kesihatan.Maklumlah sekarang ni banyak penyakit yg tak diduga.Semoga info nya berterusan….

    Salam,

  20. assalamualaikum…. salam islam sedunia..

  21. Assalamualaikum..

    Alhamdulillah.. saya dapat temui blog yang amat bermanafaat. Banyak ilmu yang berguna untuk dijadikan panduan. 🙂

  22. assalam…ada sape2 tahu berkaitan cendawan mekah@cendawan mutmut…saya ade benihnye makcik bagi..tp xberapa tahu khasiatnye…please share tq

    • Waalaikum salam,
      Mungkin pakar cendawan boleh menjawabnya. Kalau boleh berikan nama saintifiknya…

  23. Assalamualaikum,
    Akhirnya berjumpa juga saya dengan blog yang sangat2 memberi manfaat kepada semua. Tolong jangan berhenti menulis. Selamat maju jaya dan terima kasih.

  24. Assalamualaikum,
    Akhirnya berjumpa juga saya dengan blog yang memaparkan ilmu yang amat berguna dan menarik cara penyampaiannya kepada semua. Tolong jangan berhenti menulis ya. Selamat maju jaya dan terima kasih.

  25. thx 4 info..bout migraine

  26. Good work…don’t stop writing, Dr SK.

    • Alhamdulillah, insya Allah…. saya sekadar memanjang dan berkongsi ilmu dan maklumat untuk manfaat semua orang….semoga menjadi amal kebajikan bagi saya.

  27. Assalamualaikum… Terima kasih kerana sudi berkongsi maklumat yang sangat berguna.. Harap izinkan saya memetik dan berkongsi maklumat di sini dengan sahabat2 di luar sana…

  28. assalamualaikum…puan saya nak bertanya..bagaimana hendak meghilangkan kurap..??…saya amat memerlukan maklumat dari puan…terima kasih…

  29. assalamualaikum,
    sy rse sangat trhutang budi dgn pemilik blog ni.hari2 sy ikut post2 trbaru..trimaksih sgt2 ats sgale prkongsian ilmu yg diberikan.hanya Allah shja yg dpt mmbalas jasa anda..smoge Dia mngurniakan kgembiraan dan kbhgiaan di dunia dan akhirat kpd pmilik blog ini..barakallahu fikum..

    • Waalaikum salam,
      Amin, amin Ya Rabbal a’lamin….. Alhamdulillah, semoga sama-sama mendapat manfaat dan keredhaan Allah.

  30. askum…saudara q…sy brasal dri indonesia..tpatny jawa timur…sblm
    ny sy mhon mf…krn ingin brtkar pndpt dg anda ttg masalah sy mngingat kbradaan sy skr d mlaysia..yg nota bene d slh satu daerah yg jauh dari ulama….
    bgni. .bbrp hri yg lalu..stlah slsai krjkan tahajjud..sy lhat d dnding..siling..sajadah..slipar smw brtliskan arab dan anehny..ktk mw sy bca…tba”..hilang….apakah ini stu ptunjuk ato cban…???thx..dan waslam…

    • Waalaikum salam,
      Saya kurang arif nak mentafsirkan kejadian itu, mungkin ada pembaca lain yang boleh membantu…

  31. Assalamualaikum Wbt…,
    Saya selalu menerima updates melalui email mengenai posting Puan di blog ini…
    Terima kasih…
    Boleh kah saya share articles2 puan yg ada di blog ini…..di FB saya
    Terima Kasih…

    • Waalaikum salam, silakan untuk share…. semuanya Ilmu Allah untuk disebarkan demi kebaikan bersama.

  32. assalammualaikum wbt..
    can i just know your opinion about “athesis perspective toward sunnah”??

  33. salam….
    pengisian ilmu sangat menarik juga sangat bermanfaat..
    moga segala kebaikan dapat disebarkan kepada semua umat islam..
    minta izin perkongsian ilmu dari pemilik blog…
    جزاكم الله خيراً كثيراً

    • Waalaikum salam, terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Silakan jika ada mana-mana ilmu yang mahu dikongsi….. semuanya milik Allah SWT, kita hanyalah hamba yang disuruh berpesan-pesan dan ingat-mengingati antara satu sama lain demi kesejahteraan ummah…

  34. SALAM.. SY NK TAHU MAKLUMAT TENTAG KANSER OVARI DGN LEBIH MENDALAM.. AD INFO? BAGI LINK.. TQ

    • Waalaikum salam, saya ada paparkan artikel ringkas tentang kanser ovari dalam blog ini, di mana maklumatnya agak lengkap bagi pengetahuan asas kita sebagai orang awam. Linknya dinyatakan dalam Sumber. Puan boleh ke sini

      https://sitik.wordpress.com/2010/11/19/mengenal-kanser-ovari-rawatan-terkini/

      Puan juga boleh membaca komen-komen berguna daripada pembaca bagi menambahkan info tentang kanser ini.

      Untuk maklumat yang lebih terperinci, lebih baik bertanya kepada doktor pakar kanser. Terima kasih.

  35. Kebanyakkan penyakit adalah disebabkan oleh tahap asid yang sangat tinggi didalambadam.. minumlah air alkali untuk mengurangkan keasidan tersebut serta makanlah spirulina/cholofil utk membersihkan kolon .. kerana kebanyakkan penyakit berpunca dari perut.

    • Betul tu Masitah, terutamanya kandungan asid urik yang terlalu banyak dalam badan yang boleh menyebabkan gout dan penyakit lain yang berkaitan. Oleh itu, apa yang kita makan adalah penting, cegah sebelum kena. Insya Allah sama-sama kita amalkan cara pemakanan yang baik.

  36. Assalamualaikum wbh.

    Salam kenal dari teman blogger. Terjumpa secara tidak sengaja blog ini. Amat menarik dan berinformatif. Terima kasih untuk setiap perkongsian. Teruskan menulis. Jangan berhenti, ya?

    Mohon share mana-mana info yang berguna,
    Terima kasih.

    • Waalaikum salam,
      Selamat datang ke blog ini, salam perkenalan dan salam ukhwah daripada saya juga. Terima kasih kerana sudi melayari blog ini. Semoga bermanfaat kepada semua…

      Jika nak share mana-mana info silakan. Saya sekadar berkongsi maklumat, ilmu itu milik Allah SWT.

  37. saya amat tertarik dgn info d blog ni…terima kasih atas ilmu pengetahuan dari blog ni….smoga Allah merahmati Dr. Sitik…InsyAllah.

    • Aamiin… sama-sama dan terima kasih kembali kerana sudi mengunjungi blog ini. Semoga bermanfaat kepada semua….

  38. ASSALAMUALAIKUM…USTAZ..THANKS SGT2 SBB BLOG NI BYK BNTU SY ESPECIALLY TTG FIQH WANITA…smoga ustaz dimurahkn rezeki oleh ALLAH…..aminnn..

  39. Asslamualaikum ustaz…saje nak tanye…kenapa nama blog ni sitik…kalau dlm bahasa jawa, sitik tu sikit maksudnya…ustaz org jawa eh…

    • Waalaikum salam Nor hidayatul akma dan klangman,

      Macam mana dapat idea yang saya ni dikatakan seorang ustaz? Adakah nampak saya ni macam lelaki?

      Untuk makluman, saya bukannya seorang ustaz atau ustazah…. saya orang biasa yang cuma ingin berkongsi info dan maklumat melalui blog ini. Sitik adalah singkatan awal nama saya….🙂 Kalau nak kenal saya dengan lebih lanjut, klik pada facebook saya dan boleh interaksi di sana.

      Saya hanya mengharapkan perkongsian ilmu di blog ini mendapat redha Allah dan menjadi amal jariah buat diri saya apabila saya memerlukannya di akhirat nanti. Wallahu a’lam.

  40. Assalamualaikum…
    saya ada soalan…adakah salah jika kita letak gambar kita di fb walaupun niat kita hendak mencari kawan lama? saya ada terbaca tentang ’24 jam dosa di facebook’ tapi saya tak berapa faham….puan boleh bantu saya….

    • Waalaikum salam,
      Daripada apa yang saya faham, meletakkan gambar yang sopan dan menutup aurat di FB tidaklah salah. Kalau tidak, macam mana orang atau kawan nak kenal kita? Yang penting ialah keikhlasan dan niat kita berFB, adakah untuk mencari redha Allah atau kemurkaan Allah. Saya rasa orang yang meletakkan gambar sebenar dalam profil lebih ikhlas daripada orang yang menggunakan gambar orang lain atau lain-lain gambar, nampak macam nak menyembunyikan sesuatu atau nak menyamar. Wallahu a’lam.

  41. Assalamualaikum…..
    saya ingin mengetahui adakah rawatan Radiofrekuensi (RF) boleh digunakan bagi yang ada masalah kekejangan otot?

  42. assalamualaikum,, nak tanye di mana rawatan alternatif yang sesuai untuk membuat rawatan facial neuralgia?? harap awk dapat membantu.. timakasih ya..

    • Waalaikum salam,
      Yang tu saya kurang pasti. Mungkin ada pembaca lain yang lain tahu, silalah berkongsi di sini. Terima kasih.

  43. terima kasih. hanya Allah dapat membalasnya. tak kisah la siapa sitik, saya harap satu hari saya juga dapat membntu org ramai dgn ilmu yg bermanfaat. besar sahamnya DI SANA…🙂

  44. Asalamulaikum en. Zaphir saya suka blog seperti ini terima kasih atas perkongsian ilmu, jika ada apa kursus yumeiho sila email saya
    salimahms@yahoo.com

  45. Assalamualaikum. Mohon follow.

  46. Assalamualaikum, boleh saya tahu ustaz ada buat kuliah pengajian tajwid di area mana?

  47. Assalamualaikum….teruskan sangat baik untuk pengetahuan

  48. As salam, Saya suka blog ini. byk maklumat utk tambah ilmu rohani.
    Anda untung utk pelaburan akhirat. Tahniah. Alhamdulillah.

  49. As-Salam,
    Saya ada terbaca dlm blog sdr/i ini berkenaan petikan dari buku Senjata Pak Kiyai oleh Ustaz Abdul Hadi Kamil dari Sabak Bernam. Kebetulan saya sudah bertahun2 mencari buku ini dikedai2 buku tapi sudah jumpa. Dulu saya ada buku itu tapi saya telah tertinggal di rumah sewa masa student dulu.

    Saya ingin minta jasa baik Sdr/i utk photocopy keseluruhan isi buku Senjata Pak Kiyai tu dan post kpd saya. Saya akan bayar semua perbelanjaan. Kalau sudi minta balas di sini atau email.

    Terimakasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s